Ungdomsstipendium 2015

i Category: | 2 min läsning

Kommunstyrelsen delar årligen ut ett ungdomsstipendium på 10 000 kronor. Detta skall utdelas till ungdom, enskild eller i grupp, som genom sitt kunnande/agerande – idrottsligt, kulturellt eller på annat sätt gett kommunen god PR.

I samband med kommunstyrelsens sammanträde i tisdags (26/5 -15) beslutades att 2015 års stipendium delas av två personer. Vi skickar ett stort grattis till 2015 års ungdomsstipendiater Zorica Grubor och Albin Sandberg. Prisutdelning sker i samband med kommunfullmäktige den 8 juni kl.13.00 Centrumhuset, Robertsfors. Nedanför finns nomineringarna av pristagarna att läsa.

Zorica Grubor

Zorica Grubor har under flera år varit en av de drivande kuggarna i ungdomsprojektet: Youth for democracy and Human Rights. Hon är ett välkänt ansikte för både unga och gamla i Robertsfors, både via sitt arbete med ungdomar samt som skribent i olika tidningar.

Zorica har även tillsammans med flertalet andra unga varit med och ordnat konserter, föreläsningar m.m. för ungdomar i kommunen. Senast deltog hon i en stor konferens/utbildning nere i Stockholm av Peaceworks kring hur man driver projekt för unga inom demokrati och mänskliga rättigheter. Hon är en engagerad person med stort hjärta som aldrig tvekar att ta striden för de svaga, mot rasism, mot diskriminering, för mänskliga rättigheter och demokrati.

Albin Sandberg

Albin Sandberg har i många sammanhang varit med och satt Robertsfors på den kulturella kartan. Hans första instrument blev klarinett som han spelade i musikskolan under sex år. Med den har han uppträtt på flera olika evenemang och för olika föreningar. Under midsommarfirandet i Siknäs har Albin tillsammans med olika musiker t.ex. sin morfar Sigurd Larsson, musiklärare Gunnar Sundman mfl spelat till dansen kring midsommarstången.

Under några år var han med i blåsorkestern blåsljud under ledning av Leif och Lovisa Olsson som uppträtt både i och utanför kommunen.

För några år sedan blev Albin intresserad av en nyckelharpa som fanns hemma hos hans morfar. Folkmusiken har alltid tilltalat honom och han blev “tagen” av detta instrument. Lasse Hyvönen som också spelar nyckelharpa fick höra talas om Albins spelande och blev en fantastisk lärare, spelkompis och mentor. Efter flera års sparande av gager för uppträdanden, födelsedagspengar och ett stipendium från Lions kunde Albin köpa sin egen nyckelharpa.

Gymnasievalet blev enkelt. Musiklinjen på Midgård i Umeå. Albin fick hålla på med det han gillar mest. Musik! Genom skolan har han medverkat i t.ex. jazzfestivalen och spelat med folkmusikgrupper i Umeå. Det senaste året har han gått på Framnäs folkhögskola, linje världsmusik och bl.a. spelat på Jokkmokks marknad.

Albin har också ett intresse för teater och sång. Han har medverkat i Musiksällskapets två senaste uppsättningar. I den senaste “Anything Goes” hade han en av huvudrollerna. Albin har alltid varit glad och positiv. Alltid gått upp på scen med spelglädje. Han har alltid, om tid funnits sagt ja om t.ex.. pensionsföreningar eller andra ringt och bett om ett uppträdande. Albin har helt enkelt tyckt att det varit roligt att spela och sjunga. Därför är Albin Sandberg en värdig kandidat till Robertsfors ungdomsstipendium-