Grattis F-05 till segern i Piteå Summer Games!

i Category: | 5 min läsning

I helgen spelades Sveriges näst största fotbollscup för ungdomar i Piteå. Efter tre dagars spelande stod det klart att ett lag från Robertsfors kommun hade vunnit turneringen! Men vi tar det från början..

Torsdag, de första bilarna börjar lämna kommungränsen för destination Piteå och årets upplaga av Piteå Summer Games som i år rymmer 800 lag från 18 olika nationer. Efter Gothia Cup är Piteå Summergames den näst största fotbollsturneringen för ungdomar i Sverige. Från Robertsfors kommun fanns 7st spelsugna lag på väg upp och för ett av lagen skulle resan bli extra lång och spännande..

Fredag 08:45, gruppspelet för Robertsfors IK F-05 startar. På motståndarsidan står ett IFK Arvidsjaur som tillsammans med tre andra norrbottenslag utgör Grp 3 tillsammans med RIK F-05. Efter en stark första halvlek med bra passningsspel och fin fotboll leder tjejerna med 7-0 i halvtid. När matchen är slut visar resultattavlan på 7-1. En fantastisk öppning på turneringen.

Efter en lång vila är det dags för andra gruppspelsmatchen. Klockan är 19:15, regnet vräker ned och på andra sidan står ett Piteå IF för motståndet. Ett Piteå IF vars tränare innan match hyllar RIK´s tjejer F-05 för att vara ett lag som jobbar hårt och tipsar dessutom sina egna spelare på att se och lär av dessa. Supportrande föräldrar monterar snabbt upp ett tält över tjejernas huvuden på avbytarbänken. Ett snabbt mål direkt efter avspark i regnet ger också en bra öppning på denna match som tillslut slutar med seger 3-1. Efter en varm dusch och kvällsfika var det dags att krypa ner under täcket och börja ladda om inför lördag och nya utmaningar.

Lördag 14:00 var det dags för den tredje gruppspelsmatchen som också skulle visa sig bli den tuffaste i gruppspelet. Efter stenhårt jobb och några halvchanser slutar matchen rättvist 0-0 mot ett IFK Luleå som senare går och blir totalt 3:a i cupen.

Lördag 17:00 och gruppspelets sista match. Vid seger går tjejerna vinnande ur gruppen som 1:a och blir direktkvalificerade till kvartsfinal. På andra sidan står ett Malmberget som inför matchen har vunnit en och spelat två oavgjorda matcher hittills men endast släppt in 1 mål! En tuff uppgift på förhand och när matchen börjar närma sig slutet står det fortfarande 0-0 på resultattavlan tills tjejerna lyckas göra 1-0. Därefter följer en kavalkad av chanser från Malmbergets sida där bollen bland annat dansar på mållinjen innan den lyckas rensas iväg och innan matchen är slutet har också en skada uppstått. Men tjejerna lyckas hålla tätt och seger med 1-0 är klar! Nu väntar kvartsfinal på söndag. Tillbaka på boendet i Blåsmark vill tjejerna bada men efter överläggning med tränare blir det istället vila och lite basket innan man kryper ner i sängen som gruppsegrare. Men innan man somnar gör man som sina förebilder i IFK Åkullsjöns damlag och tar en tyst minut tillsammans där man går in i ”bubblan” och funderar över morgondagens match. I tystanden hörs ett ”Imorgon ska vi vinna, vi ska vinna hela skiten” innan tjejerna sluter ögonen och ett ljuvt snarkande börjar eka i Hembygdsgården.

Söndag 8.45, kvartsfinal! Slutspelet börjar och för motståndet står ett till Norrbottenslag, Sunderby SK. Efter en stabil och säker insats kliver tjejerna av planen med ännu seger i bagaget. 3-0 och resan rullar vidare mot semifinal. Nu är det kort vila mellan matcherna.

Klockan närmar sig 11.45 och efter att ha spelat mot endast Norrbottenslag står nu ett finskt lag för motståndet i semifinalen. ONS från Finland som inför matchen inte har förlorat en enda match och som endast har släppt in 1 mål hittills i turneringen! Det skulle visa sig bli en tuff drabbning. Efter en jämn match visade resultattavlan på 0-0 vid full tid. Coacherna för RIK F-05 kallade snabbt till sig tjejerna efter slutsignalen och började stämma av och utse vilka som skulle ta straffarna. Men det skulle visa sig att det inte skulle behövas. För på andra sidan stod finska ONS redo för att spela en förlängning. Coach Ida springer snabbt ut till domaren för att kolla vad som händer. Mycket riktigt en förlängning med Golden Goal skall spelas innan det blir aktuellt med straffläggning. En snabb rusch tillbaka till bänken, ut med tjejerna på planen igen och med mycket enkla instruktioner börjar förlängningen. ”Nu gör vi som på träning tjejer, första målet vinner!”. 2 minuter senare var det avgjort. Efter att ha skadat sig i lördags och tvingats till vila i kvartsfinalen får en av tjejerna en passning från högerkanten som sedan dunkas in i mål med en knallblå och svullen fot. Nu väntade den sista drabbningen och utmaningen, finalen.

15.30 – Final. Efter ett gäng tuffa matcher är det nu dags för den tuffaste. För motståndet står ett FC Wimma (Finland) som hittills inte förlorat en enda match och inte släppt in ett enda mål i turneringen! Runt om planen samlas ca 150st tillresta kommuninvånare som stannat kvar för att stötta tjejerna i finalen. Matchen börjar och för första gången i turneringen spräcks FC Wimmas nolla när tjejerna gör 1-0 genom ett kanonskott från högerkanten. Lycka blir dock inte långvarig utan efter ett långskott lyckas FC Wimma kvittera till 1-1. Efter ett stabilt försvarsspel slutar matchen 1-1 och förlängning väntar. Coach Ida springer denna gång direkt ut till domaren för att säkerhetsställa att det är Golden Goal som gäller. Förlängning blir jämn och det var två trötta lag som inte skapade så mycket chanser. Det hela skulle avgöras på straffar och här någonstans var det kanske bra att det blev fel i matchen innan så tjejerna var redan förberedda på vilka som skulle ta straffarna. Efter 4 straffmål från RIK´s sida och endast 1 från FC Wimma stod det klart att RIK´s F-05 stod som vinnare i årets upplaga av Piteå Summergames 2015.

Robertsfors kommun vill härmed skicka ett stort grattis till tjejerna för framgången och lovar tårtkalas vid lämpligt tillfälle!