Teknikinköp till äldreomsorgen

i Category: | 1 min läsning

Parcykeln: Två stycken inköpta till äldreboendena i Robertsfors resp. Ånäset. Parcykeln möjliggör för de äldre att komma ut på cykelturer i friska luften. Att cykla runt och uppleva stad och land är möjligt även för den som har en funktionsnedsättning. Cykeln är utrustad med en elmotor som hjälper till i motlut m.m. Den äldre kan använda pedaler och trampa tillsammans med föraren/vårdpersonalen eller bara sitta med om så önskas. Parcykeln är en cykel för två som ger aktivitet, träning och samvaro under trevliga former.

Bike Around: Besök din hembygd eller cykla runt på gamla semestermål runt om i världen eller närmiljön. Med BikeAround kan du besöka hela världen hemifrån äldreboendet via Google Earth. Aktiverar minnen samtidigt som kroppen tränas. För personer med minnessvårigheter kan aktivering med BikeAround hjälpa till att stimulera försämrade kognitiva funktioner genom att låta upplevelsen kretsa kring användarens livshistoria och barndomsminnen, som ofta finns kvar längre trots minnessvårigheter.

Ergonova gungstol: Gungstolsterapin är en innovativ och lovande metod som har en positiv effekt för välbefinnandet hos personer som drabbats av demens, ADHD eller autismspektrumstörningar. Gungstolen är hjälpmedelsklassad. Den har tre automatiska program med försiktiga rörelser, med eller utan musik. Den kan ställas in efter varje användares specifika behov och är en fantastiskt skön och rogivande gungstol. Den är inte större än en vanlig fåtölj och tack vare hjulen är den enkel att flytta.

Ola Polmé, sjuksköterska, författare och föreläsare:

”Jag upplever att vaggning/gungning direkt ökar välbefinnandet hos personer med demens. Dess lugnande effekt gör att mindre energi går åt för att stävja problematiska beteenden.