Nytt kärl för matavfall

i Category: | 2 min läsning

Den 1 mars 2020 kommer ett nytt kärl för matavfall att införas. Det nya bruna kärlet kommer att användas tillsammans med det gröna kärl som du redan har idag. Kärlet är på 140 liter och är endast avsett för matavfall.
Kärlet kommer att tömmas samtidigt som det gröna kärlet som du har idag för restavfall och av samma sopbil som kommer vara utrustad med två fack. Till varje brunt kärl som ställs ut kommer ett startpaket att följa med som ska göra det lättare för dig att komma igång.

Restavfall och matavfall, vad är skillnaden?

I hushållet uppstår flera olika former av avfall som man vill eller måste göra sig av med. Restavfallet är sådant som av olika skäl inte går att sortera ut och det bästa alternativet är därför att det går till förbränning. Det kan exempelvis handla om blöjor, tops, kuvert eller plastleksaker utan batterier m.m. Men det finns ju flera andra delar av soppåsen som faktiskt gör störst miljönytta om det kan återanvändas eller bidra till något mer innan det lämnar kretsloppet. Matavfall likt förpackningar är något som fortsatt kan göra nytta! Genom att genomgå en rötningsprocess kan man utvinna både biogas och näringsrikt biogödsel från matavfallet. En papperspåse med matavfall ger bland annat energi till att köra en biogasbil i ca 2,5km.

Hur kommer det gå till?

 1. Börja med att sortera ut matavfallet i en separat papperspåse som tillhandahålls av kommunen. Matavfall är sådant som blir över eller inte kan sparas när vi lagar eller äter mat. Låt blöt mat rinna av ordentligt innan det läggs i påsen. Plast och plastpåsar, även om de är ”nedbrytningsbara” kan störa rötningsprocessen och ska inte kastas i påsen.
 2. Kasta papperspåsen i det bruna kärlet så hämtas det samtidigt som det gröna kärlet töms. Sopbilen kommer att vara utrustad med två separata fack som skiljer de olika typerna av avfall åt.

Vad får man kasta i det bruna kärlet?

Nedan följer några typiska exempel på sådant som man får och inte får slänga i matavfallspåsen. Det är endast papperspåsar av den typ som tillhandahålls som får användas. Man får inte heller lägga papperspåsen i en plastpåse och sedan slänga i det bruna kärlet.

Det här är exempel på vad du kan lägga i papperspåsen

 • Matrester (tillagade eller råa)
 • Bröd, kex, kakor och bullar
 • Grönsaker, rotfrukter och frukt
 • Kaffesump och kaffefilter
 • Tesump och tepåsar
 • Ris, mjöl, pasta
 • Ägg och äggskal
 • Skal från skaldjur
 • Mindre ben från kött, fisk, fågel
 • Popcorn, godis och choklad
 • Blommor och blad (inte jord)

Det här är exempel på vad du inte kan lägga i papperspåsen

 • Tobak – fimpar och snus
 • Tuggummi
 • Mjuk plast/plastfolie
 • Jord, lera, sand och grus
 • Kattsand
 • Blöjor
 • Bindor och tamponger
 • Textilier
 • Dammsugarpåsar
 • Grillkol och aska