1,9 miljoner kronor till musikprojektet LOUD

i Category: Nyheter | 2 min läsning
Åsa Lundström och Lis-Beth Öberg står utanför fritidsgårdens gula byggnad.

Allmänna Arvsfonden har beviljat 1,9 miljoner kronor i bidrag till projektet LOUD Program i Robertsfors, ett musikprogram för ungdomar i årskurs 6-9.

– Jag är så otroligt glad och stolt över bidraget till LOUD Program i min hemort Robertsfors, säger Josephine Forsman, programdirektör och initiativtagare till LOUD i Sverige samt trummis och låtskrivare i bandet Sahara Hotnights.

Robertsfors kommun blir den andra kommunen i Sverige som startar LOUD Program. Robertsfors biblioteks- och kulturchef Åsa Lundström och musikskolans musikledare Lis-Beth Öberg har varit drivande att få projektet till Robertsfors.

– Det är otroligt roligt att vi fått det här beskedet! Pengarna innebär att vi nu kan köra projektet fullt ut och i tre år istället för ett år, säger Åsa Lundström.

De deltagande ungdomarna får bilda band och lära sig allt från låtskrivande, ljudteknik till att göra affischer och framträdanden. Utöver att projekttiden nu kan förlängas, gör bidraget från Allmänna Arvsfonden det möjligt att köpa fler musikinstrument, kunna ta in gästlärare och även gästartister. Det kommer även att bli möjligt att göra resor och gå på konserter.

Josephine Forsman, som är bosatt i USA, är engagerad i LOUD Program Los Angeles, men nu även alltså programdirektör för LOUD i Robertsfors.

– Det har varit min dröm att kunna ge tillbaks till den viktiga ort där allt började med mitt band, Sahara Hotnigths, och att bygga något bestående för framtiden genom det här musikprogrammet. Det gynnar samarbeten, välkomnar alla genres, det är mångkulturellt, internationellt och gratis för alla deltagare, säger Josephine.

Robertsfors kommuns stora LOUD-satsning blir lite av ett pilotprojekt i Norrland och förhoppningen är att det ska sprida sig i regionen. Intresset för att delta har varit stort.

– Vi hoppades på att få in 20 ansökningar, men vi har fått in över 30, det är verkligen jätteroligt, berättar Lis-Beth Öberg som är musikledare.

Målsättningen med projektet är att bandkulturen i kommunen ska växa och att spåren av LOUD Program ska ha efterdyningar långt efter att den treåriga projekttiden är slut.

– Det här bidraget kommer att hjälpa till att höja kreativiteten, stärka gemenskapen – och säkra musikundret i Sverige, säger Josephine Forsman.

LOUD Program i Robertsfors kommer att vara en kväll i veckan och drar igång i samband med terminsstarten i höst.

 

På bilden:
Robertsfors biblioteks- och kulturchef Åsa Lundström och Lis-Beth Öberg, musikledare, jublar över bidraget från Allmänna Arvsfonden till musikprojektet LOUD. Målsättningen med projektet är att bandkulturen i kommunen ska växa.