Lärcentrum – för dig som vill ta nästa steg 

i Category: | 2 min läsning

Är du arbetslös? Eller vill du ta nästa steg i arbetslivet men är osäker på hur du tar dig vidare? Då kan du som är kommuninvånare i Robertsfors vända dig till Lärcentrum, kommunens vuxenutbildning. Monica Lindgren, studie- och yrkesvägledare samt tillförordnad rektor på Lärcentrum, är van vid att lotsa människor genom yrkes- och studiedjungeln. Hon har arbetat som studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildningen sedan 1997.

– Många tror att det endast är SFI-undervisning här på Lärcentrum, men vi finns till för alla kommuninvånare, berättar Monica Lindgren.

Den som kommer till Monica för ett vägledningssamtal får först berätta om sina drömmar och mål, vad han eller hon vill, är intresserad av och vilka erfarenheter hen har sedan tidigare. Kanske finns frågor kring pendling, komplettering av kurser för behörighet med mera.
– Det är ganska komplext och för en del tar det längre tid att bestämma sig än andra. Men det är helt okej och det får ta den tid som behövs, säger Monica.

Monica Lindgren kan  visa var information finns och berätta om olika typer av kurser, utbildningar och studiefinansiering. Lärcentrum får även nationella och kommunala prognoser på vilka yrken det kan komma att bli brist på och kan tipsa om dessa.

– Jag tror det är viktigt att få till en rotation på arbetsmarknaden, när någon lämnar ett jobb för att vidareutbilda sig, kan den platsen gå till någon annan, säger Monica.

På lärcentrum kan man läsa in grundskole- och gymnasieexamen. Här erbjuds även möjlighet att komplettera sin behörighet för att kunna gå vidare till högskolestudier eller yrkeshögskola.

– Vuxenutbildningen i Västerbotten är i framkant i Sverige tack vare att vi har så bra samarbeten och gör gemensamma upphandlingar. Så även om en utbildning inte ges här i Robertsfors kan vi köpa till exempel anläggningsmaskinförarutbildning i Vännäs eller en svetsutbildning i Skellefteå, berättar Monica.

Beroende på utbildning kan uppläggen se olika ut. Vissa är helt på distans, då kan man sitta hemma eller i Lärcentrum, medan andra sker på plats på olika orter.
– Svetsutbildningen till exempel är ett år lång med många praktiska moment, så där måste man vara på plats. Elutbildning innehåller mycket teori, så där kan man läsa hemifrån, men åker exempelvis till Sundsvall för bland annat laborationer och prov.

Vissa utbildningar ges även på plats i Robertsfors, ett exempel är utbildning inom vård och omsorg, förra läsåret deltog 33 personer i utbildningen. Under läsåret 2019/2020 deltog 174 kommuninvånare i någon form av vuxenutbildning genom Lärcentrum. Av dessa deltog 36 i SFI-undervisning, 48 gick på Hermods och 33 personer gick i vård och omsorgsutbildning. Utöver dessa gick deltagare utbildningar inom bland annat el, vvs, bussförarutbildning, storhushåll, handel, anläggningsmaskinförare med mera.

Funderar du på att göra något annat i livet? Välkommen att göra ett besök på Lärcentrum!