Brandman på jobbet-dagen

i Category: Nyheter | 2 min läsning

I dag, den 1 september, är det brandman på jobbet-dagen. Därför vill vi hylla alla deltidsbrandmän i kommunen som ständigt gör hjälteinsatser! De flesta deltidsbrandmän har ett ordinarie arbete som de ibland huvudstupa får lämna vid utryckningar. Det kräver förståelse och ibland anpassningar hos både arbetsgivare och kollegor.

I dag, den 1 september, är det brandman på jobbet-dagen. Därför vill vi hylla alla deltidsbrandmän i kommunen som ständigt gör hjälteinsatser! De flesta deltidsbrandmän har ett ordinarie arbete som de ibland huvudstupa får lämna vid utryckningar. Det kräver förståelse och ibland anpassningar hos både arbetsgivare och kollegor.

Peter Lundström, som till vardags är ekonom på Robertsfors kommun, är en av drygt 20 deltidsbrandmän på Robertsfors brandstation. Han blev indragen i brandmannayrket 2003 genom en vän.

– jag tycker att det fungerar bra att kombinera de två tjänsterna som ekonom och brandman. Jag kan lämna arbetet när jag rycker ut, det ligger kvar när jag kommer tillbaka, berättar Peter.

Robertsfors brandstation gör mellan 60 och 100 utryckningar per år, av dessa gör Peter Lundström ungefär 20 varav cirka tio sker på hans arbetstid. Övriga deltidsbrandmän i Robertsfors arbetar bland annat på industrier, skola och inom vården, alla arbetar centralt för att snabbt kunna ta sig till brandstationen.

I lag om fem turas brandmännen i Robertsfors om att varje vecka ha beredskap. Inom loppet av fem minuter ska de som ha jour hinna ta sig till brandstationen, klä på sig utrustning och lämna stationen. I Robertsfors är de totalt fyra lag och några reserver. När Peter är styrkeledare står räddningstjänstens bil parkerad utanför kommunhuset.

– Att få hjälpa andra i svåra situationer är för mig det viktigaste med jobbet. Sen finns det fördelar som bland annat regelbundna hälsokontroller och att man håller sig i fysisk form, säger Peter om varför han är deltidsbrandman.

Brandstationerna i Robertsfors och Ånäset ingår i Umeåregionens brandförsvar som totalt har 10 stationer, de övriga åtta ligger i Umeå, Holmsund, Hörnefors, Tavelsjö, Sävar, Botsmark, Vindeln och Åmsele. Endast Umeå brandstation har heltidsanställda brandmän.

Det behövs alltid fler brandmän. Som brandman får du en gedigen utbildning, spännande arbetsuppgifter och en svårslagen gemenskap i ditt arbetslag. Men framförallt fyller du en livsviktig samhällsfunktion.

Så en eloge till alla deltidsbrandmän på brandman på jobbet-dagen, men även till era arbetsgivare och kollegor därute. Ni gör alla ett fantastiskt arbete!

Har du frågor eller vil veta mer? Läs mer på www.blideltidsbrandman.nu/
Du kan även kontakta Peter Lundström: 070-323 54 22.
#brandmanpajobbet