Robertsfors i framkant vid digital omställning

i Category: | 1 min läsning

Under våren stod det klart att Covid-19 även skulle slå hårt mot Sverige. För att minska smittspridningen var alla arbetsplatser tvungna att ställa om, människor uppmanades att arbeta hemifrån och möten skulle ske digitalt. I Robertsfors kommun gick den digitala omställningen snabbt och smidigt och kommunen var bland de snabbaste i Västerbotten att ställa om till digitala möten i, den för Västerbotten upphandlade, Cisco Meeting. Detta trots att kommunen har legat efter i användandet av digitala möten, man har föredragit att träffas fysiskt och har pendlat mellan tätorterna Robertsfors, Bygdeå och Ånäset. Men tekniken för digitala möten hade funnits på plats i kommunen sedan en tid tillbaka när pandemin drabbade Sverige.

– Vi insåg att vi var tvungna att ställa om snabbt i vårt arbetssätt, och fördelen var att vi tekniskt var rustade för det. Jag är otroligt imponerad över att man i alla verksamheter tog det här på allvar – nu är det livemeetings som gäller, berättar Kristoffer Hansson, IT-chef på Robertsfors kommun.

Från att ha legat på 20–30 digitala möten i månaden var kommunen uppe i 300 digitala möten i maj 2020.

– Inom loppet av en månad skapade vi 200 nya användare till webbplattformen, jag är verkligen imponerad över hur snabbt alla ställde om.

Även inom skolan, där webplattformen Zoom används ställde man om snabbt. Barnen tränades omedelbart i att klara distansundervisning, om det skulle komma att bli aktuellt med en stängning av grundskolorna.

– Vi tillsammans, i alla verksamheter, har gjort ett fantastiskt arbete med omställningen. Förutom att minska smittspridningen tack vare digitala möten, sparar vi mycket arbetstid och pengar på att slippa resorna och leta lämpliga lokaler. Dessutom är det bra för miljön, säger Kristoffer Hansson.