Nu släpps lokalhistorisk bok

i Category: Nyheter | 1 min läsning

Efter ett tioårigt samarbete mellan Ingeborg Hörnell och Vivianne Bäckström har Vivianne sammanställt berättelser och foton från Robertsfors och livet i stan. ”Berättelser från stan” är en pärla som påminner oss om Robertsfors historia och ger oss en fantastiskinblick i det som en gång var.

Arbetet med boken påbörjades för cirka tio år sedan genom Vivianne Bäckströms intervjuer med Ingeborg Hörnell, som fyllde 100 år 2020. Dessa intervjuer finns också som ljudinspelningar. Ingeborg växte upp inom Hallmanska planområdet och föräldrarna hade butik, ett företag som senare övertogs av Ingeborg och hennes make. Hennes bakgrund gör att hon både som barn och vuxen haft ett periodvis heltäckande kontaktnät på orten. Hennes aktiva år 1930 – ca 1995 har hon egna minnen av människor, företag, in- och utflyttning samt byggande inom Hallmanska planområdet där hon bott fram till 2014.

Ingeborg Hörnells uppgifter har verifierats av släktforskaren och medförfattaren Vivianne Bäckström som gjort ett mycket gediget forskningsarbete och även letat fram fotomaterial. Hennes arbete har även inneburit besök på Folkrörelsearkivet i Umeå, studier av kyrkoböcker och annat släktforskningsmaterial och samtal med andra äldre kommuninvånare. Sammantaget har arbetet pågått under åren och varit en process som behövt få ta tid. Det är idag omöjligt att beräkna den ideella arbetsinsatsen i timmar, men den är betydande. ”Berättelser från stan” fick bli titeln.

Boken är en viktig kulturhistorisk uppslagsbok och berättelse om vårt lokala arv. Boken är också angelägen för kommunen som del i ett pedagogiskt uppdrag att öka fastighetsägarnas och övriga invånares kunskap och förståelse för Robertsfors samhälles historia och också det Riksintresse som området utgör.

Robertsfors kommun och bibliotek har samarbetat runt utgivande av boken. Boken finns att köpa på Robertsfors bibliotek.

Här kan du se Vivianne Bäckström berätta om boken på Robertsfors biblioteks facebooksida: