Coronainformation v. 7

i Category: Covid-19 | 3 min läsning

Med anledning av smittspridningen av covid-19 publiceras aktuell coronainformation som nyhet varje vecka på Robertsfors kommuns hemsida.

Coronarapportering i länet

Uppdaterad: 2020-02-18 (Förra veckans siffror inom parentes) https://coronarapportering.regionvasterbotten.se/

Bekräftad covid-19: 13 023 (11 830)
Vårdas på sjukhus och har covid-19: 47 (37)
Vårdas på intensivvårdsavdelning (IVA): 8 (9)
Avlidna: 125 (123)
Antal smittade i Robertsfors kommun: 149 (147)

Vaccinering
Se vaccinationsstatistik hos Folkhälsomyndighetens sida med data om vaccinationer covid-19. (Siffrorna hos FHM uppdaterades 2021-02-11 men har en viss eftersläpning.)

Vaccinerade med dos 1 i länet: (10 812 9 432)
Vaccinerade med dos 2 i länet: 2 672 (1 078)

Vaccinerade med dos 1 i kommunen: 279 (273)
Vaccinerade med dos 2 i kommunen: 157 (72)

Aktuellt i Robertsfors kommun

Det finns ingen konstaterad smitta inom någon av kommunens verksamheter. Sjukfrånvaron i skolorna är låg hos både personal och elever. Men läget inom länet är allvarligt och smittspridningen hög i stora delar av Västerbotten. Det är därför viktigt att vi alla fortsätter att följa rådande rekommendationer, bland annat att undvika onödiga resor såväl inom som utom regionen, umgås endast med personer i ditt hushåll, undvik trängsel samt alltid hålla avstånd till andra.

Vaccinering

Vaccineringen i kommunen har flutit på bra och gått enligt planerna. Alla särskilda boenden har fått dos 1 och vaccinering med dos 2 pågår, det sista äldreboendet vaccineras med dos 2 nästa vecka. Viljan att vaccineras hos personalen inom SÄBO har varit mycket hög. Under de kommande veckorna påbörjas vaccinering inom hemsjukvården.

 Verksamheter i Robertsfors kommun som påverkas av pandemin:

 • Kommunkontoret är fortsatt stängt för alla obokade besök.
 • Biblioteket är öppet för inlämning/utlåning av böcker, men stängt som mötesplats. Klicka här för öppettider.
 • Bruksam returmarknads butik är stängd för obokade besök. Ring 070–239 50 82 för att boka tid. Bilder på varor till salu läggs upp på Bruksams Facebook sida.
 • Ungdomsgårdarna är stängda.
 • Sporthallar och simhall är öppna för föreningsdriven verksamhet. Detta gäller från och med 8 februari för barn- och unga födda 2002 och senare.
 • Munskydd inom kommunal färdtjänst.
 • Dagcenters verksamhet är stängd till och med den 15 mars.
 • Uppehåll med lunchservering till äldre till och med den 15 mars.
 • Rörelseträning för äldre och träffpunkter hålls stängt tillsvidare tills förutsättningar finns att åter igen öppna upp dessa verksamheter.

 Aktuellt i länet

De senaste veckorna har det varit en kraftig ökning av antalet fall inom länet och läget är allvarligt. Det är fortsatt ökning av antalet Covid-19-fall i Skellefteå, kraftig ökning i Lycksele och en lätt ökning i Umeå. Denna vecka har antalet positiva provsvar inom ett dygn varit högre än någon gång tidigare under pandemin, (över 400 fall på ett dygn. I Skellefteå och Lycksele kommun har man hög sjukfrånvaro bland personalen.

Smittspårningen visar att de flesta fall smittats på arbetsplatser, inom familjen och sociala privata sammanhang.
De skärpta rekommendationerna för Västerbotten gäller i hela länet, oberoende av hög eller låg smittspridning på orten. Läs rekommendationerna i sin helhet på 1177.

Vaccinering

Länet är fortfarande i fas 1 av vaccineringen, SÄBO med personal, hemtjänst med sammanboende och personal ingår i fas 1. Snart går länet in i fas 2 och Region Västerbotten meddelar att personer som är 80 år och äldre kommer att vara först ut med att få information om hur man bokar tid för vaccination.
Information om tidsplan för vaccinering hos 1177 Västerbotten
Frågor och svar om vaccin hos Krisinformation.se

 Nya regeringsbeslut:

 • Antalet passagerare i kollektivtrafik, med en linjesträckning som överstiger 15 mil, ska inte överstiga hälften av fordonets sittplatser.
 • Förbudet mot att servera alkohol mellan klockan 20.00 och 11.00 ska gälla till den 28 februari 2021. Från den 1 mars 2021 gäller förbudet att servera alkohol återigen från klockan 22.00. Detta ska sedan gälla till och med den 11 april 2021.

Svårt att hålla reda på alla råd och rekommendationer? Detta är vad som gäller just nu.

Bilden visar sjukdomsfall totalt per vecka i Robertsfors kommun
Källa: Folkhälsomyndigheten

Information angående covid-19 inom specifika verksamheter i Robertsfors kommun når berörda medborgare genom verksamheternas olika informationskanaler (ett exempel på informationskanal är Schoolsoft för vårdnadshavare till barn i grundskolan). Robertsfors kommuns löpande coronainformation hittar du här.