FIFA stöttar dig i föräldraskapet

i Category: Nyheter | 2 min läsning
Två kvinnor ler mot kameran. Erica har långt rött hår och solglasögon på huvudet, Josefin har mörkt bakåtstruket hår och bär skinnjacka.

Erica Hjelte och Josefin Dahlgren arbetar på FIFA (Familjer I FörändringsArbete) och är utbildade socionomer och har flera års erfarenhet av socialt arbete. De är anställda inom socialtjänstens Individ- och familjeomsorg i Robertsfors kommun. Men många kanske inte vet vad FIFA erbjuder för stöd till föräldrar. Här kan du läsa Ericas och Josefins svar på de vanligaste frågorna om FIFA.

Vad är FIFA?
FIFA är en verksamhet som erbjuder föräldrar rådgivning och vägledning kring föräldraskapet.

Vem kan vända sig till er på FIFA?
Alla föräldrar som är bosatta i Robertsfors kommun och har barn som är 0 till 18 år.

Varför väljer föräldrar att vända sig till er?
Vi träffar föräldrar som ställts inför olika utmaningar i föräldraskapet där dom kanske upplever att dom kört fast och vill ha hjälp att komma vidare.

Vad kan samtalen handla om?
Vi utgår ifrån vad som känns viktigast för familjen att samtala om samt vad vi kan hjälpa till med. Samtalen kan handla om till exempel kommunikation i familjen, relationer, gränssättning och rutiner. 

… men om det är barnet som har det jobbigt i förskola/skola då?
FIFA samverkar ofta med förskola/skola. Vårdnadshavare får först lämna ett skriftligt samtycke att verksamheterna får prata med varandra för att kunna hjälpas åt.

Var sker samtalen någonstans?
Just nu under pandemin sker samtalen i första hand digitalt, vi hoppas på att under hösten även kunna erbjuda samtal på Familjecentralen, och kanske en kombination av digitala och  fysiska samtal beroende på vad som passar bäst.

 Om det finns flera än en förälder, måste samtliga vara med på samtalen hos FIFA?
Nej, det är något vi avgör tillsammans med föräldern beroende på vad som passar bäst. Ibland är det önskvärt, men det är inget krav. Ibland är det också önskvärt att ett barn eller ungdom deltar i samtalen beroende på vad samtalen handlar om.

 Hur många samtal kan man få?
FIFA erbjuder upp till fem samtal utan myndighetsbeslut. Om familjen vill fortsätta träffas finns möjlighet att ansöka om fler samtal hos Individ- och familjeomsorgen.

Kostar det något?
Nej, FIFA är en kostnadsfri och frivillig verksamhet.

 Hur kommer jag i kontakt med FIFA?
Du kan maila fifa@robertsfors.se eller ringa/sms:a till Erica Hjelte 070-377 43 02 eller Josefin Dahlgren 070-555 28 56.

Var kan jag läsa mer?
På Robertsfors kommuns hemsida: Länk till FIFA öppenvård.