Skollunchen firades på Tundalsskolan

i Category: Nyheter | 2 min läsning
En pumpa och en meny med dagens lunch noll kronor. I bakgrunden en person tar mat ur kantin.

[I dag är det den offentliga måltidens dag, en dag som kommit till för att uppmärksamma den service vi i Sverige många gånger tar för given. På Tundalsskolan i Robertsfors firas dagen för första gången och det görs med en specialmeny med norrlandstema och efterrätt samt att musikskolan uppträder och det har gjorts lite extra mysigt i matsalen med tända ljus och höstdekorationer.
– Jag ville uppmärksamma den här dagen för det fantastiska jobb som alla kockar i det offentliga rummet gör, belysa oss och fira det med eleverna på skolan, berättar Johanna Sahlén, arbetsledare på Tundalsskolans kök, som tog initiativet till firandet.

Den här dagen får kockarna i köket på Tundalsskolan stå lite extra i fokus. Johanna berättar att många har förutfattade meningar om att de inte lagar mat i kök en utan att allt köps färdigt.
–  Det är ju inte sant, men genom att belysa oss och kliva ut från köken en sån här dag kan vi göra mer reklam för våra fantastiska kockar här på Tundalsskolan som lagar mycket mat från grunden.

I Sverige har alla barn rätt till skollunch på skolan, något som vi kanske mer eller mindre tar för givet. I många länder får barnen ta med sig lunch själva till skolan, och vissa kanske aldrig äter någon.
–  Skolmåltiden är av stor vikt för att eleverna ska orka med en hel dag i skolan. Många elever kommer hit utan att ha ätit frukost. Det finns barn som har skollunchen som det enda lagade målet mat under dagen. Skolmaten är ju även en pedagogisk stund där man lär sig äta sunt och varierande, vi erbjuder två alternativ, en husmanskost och ett vegetariskt alternativ, varje dag med salladsbuffé, mjölk och hårt bröd. Mat är en sådan viktig del av varje människas liv och kan vi väcka intresse och nyfikenhet hos våra elever så kan vi dra nytta av det ur folkhälsoperspektiv, berättar Johanna Sahlén.

Den offentliga måltidens dag firas den 21 oktober i hela landet. Årligen lägger vi 30 miljarder av våra skattemedel på offentliga måltider. En vanlig vardag äter en fjärdedel av landets befolkning en eller flera av dessa måltider.

Läs mer om den offentliga måltidens dag på https://mattanken.se/omd

#måltid21

 

Två kvinnor lägger upp äppelpaj i kartongtallrik.
Äppelpaj var efterrätt på den offentliga måltidens dag.
Kö av barn .
Kön ringlade sig lång i Tundalsskolans matsal.
Två personer med svart kockmössa står framför en kö ringlande kö av personer.
Johanna Sahlén och Jimmy Toivonen hade jobbat med specialmenyn dagen till ära.
Fyra barn står framför mikofnermikrifiner
Musikskolan uppträdde.