Flyktingar till Robertsfors kommun

i Category: Kriget i Ukraina | 1 min läsning
Ukrainaflagga i blått och gult med vit fredsduva.

Inga flyktingar från Ukraina har ännu placerats av Migrationsverket i Robertsfors kommun men kommunen och Migrationsverket för en dialog kring placering av flyktingar i lediga lägenheter i Ånäset.

Det kan finnas flyktingar hos privatpersoner som inte registrerat sig hos Migrationsverket. Två vuxna och ett barn som befinner sig i kommunen har ansökt om tillfälligt skydd hos Migrationsverket under veckan och väntar på besked.

Migrationsverket vill i första hand placera flyktingar så nära Skellefteå som möjligt. Om ca två veckor kommer Migrationsverket ha ett möte med Robertsfors kommun. Innan dess kommer inte flyktingar placeras här (om inget oförutsett händer).

De lägenheter som kommunen i nuläget ställer till förfogande är tio stycken i Ånäset. Dessa är ”riktiga” bostäder, dvs en mer långsiktig lösning.

Sex av lägenheterna är i SBO-husen (+65-lägenheterna där dispens beviljats av Statens bostadsomvandling på grund av särskilda omständigheter för att kunna hyra ut tomma lägenheter till flyktingar). Fyra av lägenheterna är i Robos övriga bestånd i Ånäset. Migrationsverket står för all möblering av lägenheterna med en enklare standard.

Ingenting är avtalat med Migrationsverket ännu. Information om vilka som eventuellt placeras i Ånäset får kommunen inom några veckor. Kommunen kommer att kalla till ett informationsmöte i Ånäset i närtid. Mer information om detta kommer.